Talks conducted in Cantonese.

【BC Film School x 香港電影工作者總會】

大家成日去睇戲,又知唔知一套戲到底係點拍出嚟呢?副導喺片場做啲乜?無製片又點能夠順利開拍電影?飛車同埋動作組係咪成日都要搵命搏?行家稱為魔法師嘅道具組喺片場點施展魔法?知啦~知啦~明白大家成日有好多關於電影製作問題想問!

由香港電影發展基金撥款、香港電影工作者總會策劃及推動的「香港電影工作者跨部門技能提升計劃」,以十條不同工種的教學影片,教授幕後製作不同崗位的知識,令行外人士或對電影製作有興趣的年輕人加深認識,計劃目的為幫助有志入行的年輕人!幕後組別包括有:副導演組、動作組、製片組、飛車組、燈光組、攝影組、美術服裝組、槍械爆破組、道具置景組及特技化妝組

今次百老匯電影中心和香港電影工作者總會合作,在戲院裡放映十條不同工種的教學影片兼代表電影,放映結束後更邀請影人及幕後製作功臣嘉賓主持講座,和觀眾分享不同崗位的電影製作心得。想入行?想知多啲?要把握呢個千載難逢嘅機會喇!

九場放映 + 講座
日期︰3月27日至7月24日(每隔兩星期舉行一次,逢星期六)
地點︰百老匯電影中心

第一場︰電影燈光技巧
日期︰3月27日(六)
時間︰5:10 - 8:00pm
內容︰關於燈光技巧短片 + 放映《哪一天我們會飛》+ 講座
嘉賓︰田啟文(香港電影工作者總會會長) 、馬文能(《哪一天我們會飛》燈光指導、香港電影燈光協會執委)
語言︰粵語

購票請往:https://bit.ly/3vt2DOH
She Remembers, He Forgets(BC Film School)
It takes a village to raise a child, so the saying goes – and the same goes for filmmaking. But how much do you know about the “below-the-liners”whose work are crucial in the production of a…